Suzanna Witteveen biedt paardrijlessen aan mensen met een beperking

lns sixFourZero

 

BOLSWARD

Door Yme Gietema..  16 oktober 2018 

Politiek is de kogel door de kerk en ook financieel is het plaatje rond: Paardensportvereniging de Hanzeruiters heeft, als alles goed gaat, volgend jaar een tweede rijhal. En dus is er ook ruimte voor rijlessen voor paardenliefhebbers met een beperking. Die worden gegeven door Suzanne Witteveen. Aan haar enthousiasme zal het niet liggen: ,,ik heb er heel veel zin in!”, klinkt het opgetogen. Ze weet zich gesteund door velen. Feitelijk was het plan om deze doelgroep te bedienden het zetje dat de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân nodig had om de uitbreidingsplannen goed te keuren, de paardensportvereniging staat uiteraard achter haar en ook andere initiatieven zien het belang in (zie onderaan dit artikel).

,,Het is een uit de hand gelopen hobby”, zegt Suzanne lachend, doelend op de lessen die ze verzorgt. Dat begon zo’n anderhalf decennium geleden, toen ze buurtkinderen begeleidde op de veehouderij van haar ouders in buurtschap Beabuorren. ,,Ik had een vierspan Shetlanders, daar kwamen de kinderen op rijden. De lessen werden op den duur steeds serieuzer, dus toen heb ik mijn papieren ook maar gehaald”, klinkt het nonchalant. Toen de Hanzeruiters hun eerste hal bouwden -in 2010-, gooide Suzanne een balletje op bij bestuurslid Sjoerd Andela. Of ze haar lessen daar niet kon voortzetten. ,,Dat mut altiid weze”, herinnert de instructrice het antwoord van Andela nog. Inmiddels geeft ze in de rijhal van de Bolswarder vereniging verdeeld over vier middagen les aan meer dan zeventig leerlingen.

Daar komt nu een nieuwe doelgroep bij. ,,Dat wordt even schakelen”, weet Suzanne, die op dit moment bezig is de laatste cursussen af te ronden. Ze stak haar licht al op bij andere verenigingen met een dergelijk aanbod, bijvoorbeeld in Beetsterzwaag en Spannenburg. ,,Het is heel dankbaar werk en de doelgroep heeft er veel baat bij”, deelt ze haar ervaringen. Eerder genoemde plaatsen duiden meteen het probleem en de noodzaak: paardenliefhebbers met een beperking moeten vaak ver reizen om hun hobby uit te voeren. Het aanbod hier is er simpelweg niet. ,,Ik heb het idee al eerder geopperd, maar toen was er nog geen ruimte”, vertelt de trainster. Die komt er nu wel. Over de invulling van de lessen heeft ze goed nagedacht: ,,Het wordt één op één of één op twee. Heel specifiek. Het gaat om om het beleven. Het plezier hebben.”

Wel moeten de nodige maatregelen getroffen worden. ,,Speciale zadels, een tillift of een plateau zodat ze makkelijk kunnen opstappen”, geeft Suzanne een aantal voorbeelden. ,,Het is belangrijk om de omgeving zo veilig mogelijk te maken, zodat ze in alle rust hun lessen kunnen volgen. We moeten alle prikkels weghalen.” Enige dingetje: de hal moet nog gebouwd worden -in het huidige onderkomen is door het grote ledenbestand simpelweg geen ruimte- maar zoals eerder genoemd staat niets dat meer in de weg. Als het goed is kunnen Suzanne en haar pony’s medio 2019 los.

Boalsert op ‘e Strún steunt initiatief

Eén van de partijen die het initiatief van Suzanne ondersteunt, is de organisatie van Boalsert op ‘e Strún. Vijftig procent van de opbrengst van de wandeltocht is bestemd voor de aanschaf van hulpmiddelen voor het paardrijden voor mensen met een beperking. Gerda Breeuwsma legt uit: ,,We hadden meerdere aanvragen, dus daardoor konden we echt kritisch kijken. Wat past goed bij de Rotary? In dit geval was het een vrij gemakkelijke keuze: hulpmiddelen voor kwetsbare kinderen. Het bewegen werkt heel positief en de praktijk in Bolsward is dat dit aspect nu niet aangeboden wordt. Daardoor moeten ze naar andere plaatsen, maar hoe dichterbij, hoe beter. Ook is het een duurzame aanschaf. Met bijvoorbeeld zadels kunnen ze jaren vooruit.”

Boalsert op ‘e Strún is zaterdag 27 oktober. Kaarten zijn te koop bij Hema, Max Mannenmode, A.P. van der Feer en Poiesz.

 

(Bron: https://bolswardsnieuwsblad.nl/2018/10/16/suzanne-witteveen-biedt-paardrijlessen-aan-mensen-met-een-beperking)

© 2020 TPW